Страници

събота, 9 януари 2016 г.

От Маджарово до Кърджали в слънчев зимен петък

Един от часовете в училището днес беше свободен и използвах възможността да прекарам малко време с Цвети и децата в Маджарово.
След усиленото колоездене, чешмичката в паркчето се превърна в нов обект за покоряване от Никола.
Имахме възможност да преговорим и част от знанията за различаване на екскрементите на различните видове еднокопитни бозайници.
Направи ми впечатление, че близките до парка блокчета предлагат все пак някои много добри гледки. Докато снимах впечатляващия контраст, на няколко пъти се обади малък пъстър кълвач (https://www.youtube.com/watch?v=na5nkcHouD8) - природата вече се събужда. А до края на януари, най-рано загнездващите и най-опитни двойки белоглави лешояди на Кованкая, може и да са снесли яйца. 
 
В ранния следобед се срещнахме с нашите нови приятели от Бориславци (http://www.nomadbase.eu/). Час и половина по-късно, вече в Кърджали, докато Грег и Лаура вършеха малко административна работа, ние опортюнистично разучавахме някои от възможностите, които центърът на града предлага за еко, културен, исторически и други видове туризъм. И да не забравяме за детския туризъм, от който се вълнуваше най-много Никола, и който, всъщност, включва всички предходни видове, плюс още много. Шадраваните, например, се оказаха обект от особен интерес.
Шушулките на северноамериканската каталпа са винаги атракция за децата. Малко хора знаят, че отвара от семената има много добър ефект за облекчаване на кашлица, астма и други респираторни неразположения. Поради красивите си цветове и бърз растеж е често срещано дърво в парковете.
Регистрирахме и поне една, може би не повече от 30-40 годишна секвоя.
Край кътче за отмора попаднахме на хубави чешмички до стар шестил (Acer platanoides), който поради влажността, беше красиво обрасъл с мъх.
В парка има и доста красиви чинари. Повече и доста внушителни са обаче по някои от улиците на града, например по "Отец Паисий".
Научихме и че сме се оженили в деня на Кърджали, предстои ни значи да разгадаем и скрития смисъла на символиката, която се крие зад това :)
На свечеряване по дърветата до автогарата се сформираше явно традиционна и приятно шумна зимна нощувка на над хиляда местни чавки, или гарги (Corvus monedula). Освен възможността, която предлагат чавките, фотографи на птици могат да бъдат привлечени и от шанса да уловят кадър на голям ястреб или сокол скитник, ловуващи над многобройните представители на семейство Вранови. Наблизо е и красивата чаплово-корморанова колония на Арда.
Обратния път по тъмно към кратера на Маджарово премина в сладки разговори за детски мечти и пътешествия.
3 коментара:

 1. Уникално!Прекрасен разказ и много поелзна информация! Със Стоянеца ти станахме фенове на блога :) сега ще следми всяка нова история :) Успех! Пишеш много увлекателно!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. от Ани и Стоян , с.Добри дол

   Изтриване
  2. Ихааа, Ани и Стоян, здравейте! Много се радваме, че сме ви интересни! Е, то сигурно няма как, толкова подобен живот живеем. А аз подочух, че от вас чакаме страхотна книга за пермакултурата. Нещо, от което има огромна нужда! Желаем ви вдъхновение в творчеството!

   Изтриване