Страници

понеделник, 11 януари 2016 г.

За черния щъркел с любов :)

От няколко дни в главата ми се върти идея за статия за черния щъркел. Каралейлека, както е името му на турски, е повсеместно разпространен в по-ниските части на Източните Родопи.
Малко необичайна тема за мен, като един див фен на хищните птици, но и за това си има обяснение. Всъщност, черният щъркел е не по-малко хищен от орела рибар, като се има предвид, че основната му храна е рибата. Работата е там, че през годините, прекарани в оглеждане на скали в търсене на лешояди и орли, се натрупа доста информация и за тях.
За да съществува, черният щъркел има нужда от водоеми със запазено биоразнообразие, където да намира храната си - рибата.

В обширния си ареал тези птици обикновено гнездят на дървета, но по поречието на Арда е най-голямата му скалогнездеща популация в България, а може би и на Балканите.
Що се отнася до гнездовите предпочитания, щъркелите избягват северното изложение и предпочитат по-топли скали.
 
Гнездото се прави най-често в защитена от вятър и дъжд ниша, но и голям корниз с козирка може да бъде атрактивен, както в случая с тази двойка на хребета Стръмни рид.

Малки скалички в деренца до по-голяма река, също са запазена марка за черния щъркел, както в този случай южно от Крумовград.

А когато скалите са много малки или въобще ги няма, щъркелите се връщат към дървогнездене, както тук по река Върбица, където гнездото е на едно от големите дървета в микро-деренцето над боровата горичка в средната височина на склона.

Ако има много удобна и защитена ниша, в близост до местата за хранене, птиците не се притесняват да гнездят и в голяма близост до човека, като например в този случай по река Боровица.

Или в случая на тази махала в по-високите части на Родопите.

Някои традиционни гнезда са в близост до тракийски ниши, като едни други взаимно подсилват очарованието си.

А в този случай, балансът определено е нарушен в полза на нишите :) За сметка на това, понякога на скалата гнезди и двойка гарвани :)

И все пак понякога черните щъркели заемат и скали изложени на север, както е в случая с едно от малкото гнезда около Маджарово - лесно за наблюдение, но трудно за откриване .

Понякога, гнездото е изградено на чудновато място. В такива случаи обикновено не издържа много зими и в един момент пада..

А други двойки стигат до още по-големи крайности.
   
Едно от традиционно заеманите гнезда много десетилетия наред си има за съсед двойка скални зидарки (вдясно и надолу от центъра), които си строят гнездо от кал подобно на лястовици.

Това пък е може и най-впечатляващото гнездо в Източните Родопи, а вероятно и най-сниманото. Разположено е до асфалтов път, близо до язовир Кърджали, на лесно за наблюдение място и се използва ежегодно в последните поне 10-15 години. На снимката три може би вече летящи млади през юли.

През месеците докато излетят, малките щъркелчета изцапват с екскрементите си гнездото и скалата наоколо. На орнитологичен език, това бяло оцветяване се нарича натек, като различните видове едри скалогнездещи образуват различни по форма и особености натеци, по които собственика на гнездото нерядко може да бъде определен дори и да отсъства.

При многогодишно използване, полегата скала под гнездото и защита от дъжд, натека може да достигне впечатляващи размери. На снимката традиционно гнездо на Кованкая до Маджарово, което в отделни години е използвано и от белоглав лешояд. Щъркела се чернее в левия край на нишата.

Красиво е да наблюдаваш черен щъркел в гнездото си в Източните Родопи през април, когато туфите жълти цветя са вече цъфнали. Най-много от тях има по Каракая край Бряговец.

Понякога нишата е сравнително тясна, но удобна. На снимката малко, което сменя пуха с пера и възрастен, кацнал на почивката вляво от гнездото.

Това е едно от любимите ми гнезда, в странично деренце, вливащо се в река Крумовица.

Когато гнезденето е било неуспешно, а гнездото е ново и не се е образувал натек, откриването може да бъде трудно.

Стари, неизползвани гнезда могат да изглеждат по този начин.

Или така, в случая с едно гнездо, известно от 70-те години.

Веднъж, търсейки египетски лешояди в малка гориста долинка край Нановица, изненадващо се натъкнах на гнездо на черен щъркел. Птицата беше много спокойна и успях на да направя близка снимка през зрителната тръба.

Щъркели, гнездящи по скали, макар и малко, има и в Ивайловградско.

Изкушавам се да споделя и някои впечатляващи гнезда на скали от други кътчета на България. Започваме с гнездо с три малки в хубава ниша от невероятно красивия карстов район по течението на Искър между селата Кунино и Карлуково.

И още едно гнездо от там. Скалата е толкова голяма, а гнездото толкова малко, че се побира в центъра на малкото червено кръгче. Възрастната птица се чернее вътре - мъти през април.

Това също е гнездо, но на много незащитено място на скалата. Снимката е от поречието на Янтра край Велико Търново, където е може би най-голямата гъстота на черния щъркел в България. В участък от няколко километра от реката, ежегодно гнездят между 10 и 15 двойки.

Гнездо от района на Луковит с мъждрян израсъл в задната част на нишата.

Единственото известно ми гнездо на черен щъркел на скала от Провадийско-Роякско плато. Тук всички хищни птици предпочитат за гнездови ниши, килиите на скалните манастири от X-XII век, а черният щъркел не прави изключение. Преди 150 години някои от големите скални манастири в района са били буквално "запълнени" от колонии белоглави лешояди.

Не може да пропусна и любимите Ломове и едно доста уютно и прохладно гнездо. Тези щъркелчета имаха неудоволствието да бъдат опръстенени с цветни пръстени.

Искам да разкажа и историята на най-необикновеното гнездо на черен щъркел, което някога съм намирал. Случи се в района на село Безводно, горе долу между върховете Чиляка и Бездивен. През август, драпах пак в едно дере, отново в търсене на египетските лешояди. Беше много стръмно, а скалите едва се виждаха между дърветата, трябваше и да се изкача още нагоре. И изведнъж го видях на десет метра пред мен - супер странното гнездо. Не знаех какво да мисля. Построено буквално на земята, върху ствола на полегнало дърво, на ръба на почти отвесен земен склон.

Нямаше как, качих се до гнездото за да видя що за птица го е построила на такова място в плътната гъста гора. И изненада! Черен щъркел. Две малки, пред излитане. Наблизо е язовир Боровица, т.е. в района има предостатъчно храна, популацията на щъркелите е добра и това обяснява заемането на субоптимални гнездови места от някои двойки. А наоколо гора и дебели дървета - колкото искаш.

И последно, искам да разкажа за друго шокиращо преживяване с "черни" щъркели от Судан. Тогава с Илийката от Хасково бяхме попаднали там в дирене на..., познайте - да, отново египетски лешояди.
Пътуваме в степ, която бавно започва да преминава в полупустиня и вляво виждаме голямо ято птици. Приближаваме малко и преди да съм успял да се замисля, тренираният орнитологичен мозък, веднага стига до заключение: черни щъркели. Месеца е октомври, миграция, би трябвало да е нормално, ято евроазиатски черни щъркели на път към местата за зимуване в тропическа Африка. Никога не съм виждал толкова голямо ято, най-много 40-50 в България.

Спираме да ги погледаме и веднага нещо ме притеснява в тези щъркели. Нещо не им е наред. Но не знам какво. В такива моменти се чувствам много тъпо.

Скоро забелязвам, че птиците имат надлъжна бяла ивица на гърба и кръста. Облекчение! Ясно, това не са черни щъркели. Това са някакви други щъркели.

Отварям определителя на птиците на Източна Африка и ето го: щъркел на Абдим (Ciconia abdimii). Имал съм време предварително да прегледам само хищните птици, които може да видим в Судан, водолюбивите са останали пренебрегнати. Първо наблюдение за мен на този вид. Продължаваме към Порт Судан.
В България гнездят може би около хиляда двойки черни щъркели, числеността им е стабилна или леко увеличаваща се. Присъствието в даден район на двойка черни щъркели е прекрасно допълнение към местните дадености за развитие на екологичен туризъм. Може би най-красиво е да бъдат наблюдавани, когато ловят риба по ненарушеното от човешка дейност корито на някоя планинска река.
4 коментара:

 1. Благодарим :). Черният щъркел е супер пиле.

  ОтговорИзтриване
 2. Браво Ивко,много се изкефих на статията !!! В Сакар също има много странни гнезда, някои забити в скални цепки, други съвсем на открита площадка, а само едно на бяла топола, за което се бореха всяка година с белоопашати мишелови на принципа кой преваи, той завари...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Борка! Много означава, да го каже човек като теб! В Сакар малко съм ходил и знам само едно гнездо на пролома на Тунджа откъм Лесово. Тук в Родопите в последните години поне две гнезда бяха узурпирани от белоглави лешояди и щъркелите си направиха нови гнезда в съседство. Ха-ха, тук с белоглавия надпревара не може да има, щъркела като си дойде от Африка и що да види, няколкокилограмово пиле на лешояд в гнездото му :)

   Изтриване